tirsdag 21. juni 2016

Koseskole i juniAv Solveig Østrem


Utdanningsbyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (AP) mener det er for mye surr og kos og lek på skolen i juni. Nå vil hun tulleskolen til livs. Elever lærer nemlig ingenting hvis de bare ser en film, uten å snakke om den etterpå. Det er ikke noe poeng å «bare dra på tur» for turens egen skyld, skal vi tro byråden. Så nå skal det bli mer struktur og mindre moro for både førsteklassingene og for elever i videregående.

Spørsmålet er om byråden kjenner skolens helhetlige mandat. Kunnskapsløftet tilsier at alle elever har rett til estetiske opplevelser, naturopplevelser og deltakelse i nærmiljøet. Å skape et godt læringsmiljø er en essensiell del av lærerens arbeid. Å gi klassen gode fellesopplevelser i juni kan være med å legge grunnen for at elevene holder ut med hverandre gjennom mattetimene i november. «Kos» og «surr» framstår rett og slett som svært upresise begreper for å beskrive aktivitetene byråden bruker for å illustrere hvor ille det står til.

Tellevik Dahl bygger på anekdoter og erfaringer med egne barn for å fremme sine synspunkter. I den forbindelse kan jeg nevne at jeg har sjekket med sønnen min (snart 15). Han sier det er for lite kos og surr på skolen i juni. Jeg forventer ikke at mine anekdoter fra frokostbordet hjemme hos meg skal få betydning for skolepolitikken. Det kan allikevel minne om hva som er meningsfullt, er avhengig av hvem man spør. Vi vet at mange elever opplever dagens prestasjonsorienterte skole som relativt meningsløs.

Byråden angriper alle former for undervisning som bryter med tradisjonell klasseromsundervisning. Men aktivitetene hun viser til, har derimot en lang tradisjon i norsk skole. Og har ikke juni alltid vært en måned med rom for å legge bort timeplanen å fylle dagene med noe helt annet: med fellesskap, opplevelser og varige minner?

Da jeg hørte Tone Tellevik Dahl snakke om koseskolen, kom jeg til å tenke på klasseturen på slutten av fjerde. Vi dro til Veganeset sammen med en gruppe utviklingshemmede. Jeg vet ikke om vi lærte noe, vi var jo «bare» på tur, men jeg husker det som fine dager.

Nå heter det kose-skole eller surre-skole, i 1979 het det bare det bare skole.


Koseskole anno 1979.

Bare tur anno 1979.

Surr og rot, juni 1979.Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

2 kommentarer:

  1. Solveig Østrem for president.

    SvarSlett
  2. Dette kan leses om igjen. Takk, Solveig. Du målbærer en viktig holdning og skriver dessuten på høyt og underholdende nivå!

    SvarSlett