mandag 12. mai 2014

Is til beste klasse 17. maiAv Mari Pettersvold


En farsott har bredt seg over det grunnlovsjubilerende landet vårt: barn premieres med is for å gå fint, synge høyt og vifte smilende med flagg 17.mai. Et enkelt søk på «is til beste klasse 17.mai» på Google, resulterer i mange treff som forteller om vandrepokaler, delt ut av enten FAU eller av skolens ledelse, og årlig premiering med is til beste trinn eller klasse. Sjekk selv! Tar vi feil, vi som tror at barn rett og slett liker å gå i 17.maitog med klassen sin?

Ved Eik skole i Tønsberg startet ispremieringen i 2009 med ny rektor. Jeg trodde faktisk det var ment som en spøk. I min naivitet trodde jeg dette var en form for humor, at dagen etter 17.mai ville det bli is til alle. Jeg tror kanskje også barna ikke helt tok dette på ramme alvor. Men nei, med jury som består av rektors kone og foreldre, ble det plukket ut et trinn som var best, og som fikk sin is. 

Her har juryen en vanskelig oppgave med å plukke ut vinneren.
Siden har det fortsatt, nå på femte året. Den gang som nå er kriteriene uklare og juryordningen enda mer tvilsom. Det er en ren og skjær manipulering av unger. Jeg sammenligner det med at jeg skulle si til sønnen min at han får is hvis han går pent på bytur, men ser jeg noen som går penere får han ikke.

Ved vår skole har jeg i like mange år som dette har pågått, fleipet med rektor om isen. «Nå er det snart tid for is igjen… Er premien klar nå… Dette skal bli den nye fanesaken, he, he…». Saken har en så pinlig karakter at den knapt kan komme på dagsorden på FAU-møtet engang. Men faktum er at noe av gleden forsvinner når jeg ser de glade, syngende barna, og jeg blir tvunget til å tenke at de synger kun fordi de øyner muligheten for en liten saftis.

Jeg kjenner ikke til motivasjonen bak oppleggene. Er dette bare en bølge som har bredt seg? En idè som startet i det små, og hvor alle fikk is? Er det skoleledernes støtte til lærerne som strever med å få uvillige barn til å gå i tog, og det på skikkelig vis? Er det bare ureflektert moro? 

Dessverre protesterer ikke barna, de burde jo takket nei til «råtten» is. Ærlig og redelig is kan de spise nok av likevel. Barna burde i hvert fall forlangt klare kriterier og transparente vurderinger. Foreldre er tause, eller som ved enkelte skoler, de ivrigste, i tilfeller hvor FAU står bak premieringen. Det er kanskje så enkelt som at vi tenker at det er en liten bagatell, særlig på en dag hvor vi feirer og ikke «krangler». Men i grunnlovens og demokratiets navn: sjekk eget nærmiljø og ta din skjerv for å få avviklet urettferdig manipulering av unger på selveste 17.mai. Vi rekker det, det er noen dager igjen! Bloggen kan følges fra vår Facebook-side, HER.